Radio Merkury S.A. www.radiomerkury.pl |
dodano: 2010-06-09 16:32 Poznańscy kucharze w światowym finale!Poznańscy kucharze wywalczyli w Genewie awans do finału najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie "Bocuse d’Or". Rafał Jelewski i Bartek Budzyński z poznańskiego Hotelu Park są pierwszymi Polakami, którym udała się ta sztuka w trzydziestoletniej historii konkursu.
Sukces jest tym większy, że Polacy o swoim udziale w konkursie dowiedzieli się na dwa miesiące przed startem, kiedy wycofali się Rosjanie. Pozostałe reprezentacje przygotowywały się od końca ubiegłego roku.
Europejskie eliminacje zakończyły się we wtorek. Udział w światowym finale gwarantowało miejsce w pierwszej dwunastce. Startowało 20 reprezentacji narodowych. Polaków sklasyfikowano na 12 miejscu. Teraz czeka ich wielkie wyzwanie. Będą musieli pogodzić kilkumiesięczne przygotowania z pracą zawodową. Kucharze w środę wracają do Poznania. W przygotowaniach do następnego etapu będzie można im towarzyszyć za pośrednictwem strony internetowej: www.gastromaniacy.pl | |
Komentarze czytelników: Dodał: Kobiety Polskiej Gastronomii Dnia: 2013-11-26 22:08:01 To nieprawda, że byli pierwsi w trzydziestoletniej historii konkursu. Pierwszy raz Polskę w tym konkursie reprezentował Lesław Kołodziej w 1989 roku, następnie w 1995 roku Paweł Oszczyk. Niestety w 2013 roku odeszli na wieczny spoczynek śp. Rafał Jelewski i śp. Lesław Kołodziej. Cześć ich pamięci! Radio Merkury nie odpowiada za treść zamieszczanych przez czytelników komentarzy, zastrzegając sobie jednocześnie prawo do ich kasowania w przypadkach ewidentnego naruszenia prawa. |